Blije wijnen

Havenmaker #82 | Blije wijnen

Maud van Berlo is het gezicht van Blije Wijnen. Niet dat ze alles alleen doet, inmiddels helpt het hele gezin mee in de onderneming. Want natuurwijn, dat wil wel. En niet alleen in Rotterdam. Maud heeft het er druk mee. Ze levert en schenkt de door haar met zorg geselecteerde en geïmporteerde wijnen aan horeca en particulieren.

Sinds 1 juni is ze hernieuwd te vinden in Fenix 1 (Fenix Food Factory) met haar eigen wijnbar. In M4H heeft ze sinds eind 2019 haar gekoelde opslag, een lang gekoesterde wens. Die bevindt zich onderin het Keilepand, met o.a. Kaapse Brouwers, Shokunin Coffee, Bain Kombucha en CiderCider als buren.

Van gezinsvoogd in de zorg naar fulltime met wijn bezig. Natuurwijn om precies te zijn. Dat klinkt als een heftige omschakeling? ‘Ik heb inderdaad tien jaar in de zorg gewerkt, en lange tijd in combinatie met mijn wijnhandel. Dat klinkt misschien raar, maar het was een fijne afwisseling. Het inhoudelijke en soms pittige van de zorg is een mooie match met de lichtheid van wijn.’
In juni 2019 stopte Maud met de zorg en ging vol voor de wijn. ‘Ik had het idee dat ik steeds twee dingen half deed. En mijn wijnhandel groeide uit hard. Dus ik moest daar wel een keuze in maken. Dat was niet eens makkelijk, maar nu ben ik wel opgelucht.’

Maud had altijd al een voorkeur voor gezond en duurzaam, voor goed en lekker eten en drinken, maar de liefde voor natuurwijn kwam later. ‘Het zal bijna tien jaar geleden zijn dat ik op een terras in Zuid-Frankrijk zat waar alleen natuurwijn werd geschonken. Toen ik dat proefde was ik verkocht. Wilde nooit meer anders. Maar ik had er toen helemaal geen verstand van.’
Ze kochten wat wijnen voor zichzelf en anderen, zoals dat vaker gaat na een vakantie en ontmoette een jaar later haar Franse wijnvrienden weer op het terras. ‘Ze merkten mijn enthousiasme en vroegen waarom ik zelf niet iets in de wijn begon. En dat deed ik. Ik bezocht veel wijnboeren, investeerde al mijn spaargeld, de volledige 800 euro [lacht], in wijn en zo begon het. In Nederland ging ik naar de KvK en Blije Wijnen was een feit.’

De opslag in M4H vond Maud via Kaapse Maria, het biercafé van Kaapse Brouwers. Met hen en anderen verhuisde ze naar het Keilepand. ‘Dat is zo fijn. Mijn wijn lag verspreid op diverse plekken. Nu heb ik alles hier op één plek. En zit samen met allemaal ondernemers die elkaar helpen.’
Zo delen ze bijvoorbeeld transport en nemen elkaars producten mee in bestellingen. ‘De koffie van Shokunin heb ik gestuurd naar klanten als relatiegeschenk. En Kaapse Brouwers gebruikt nu oude houten vaten van een van mijn wijnboeren om bier in te maken. Tof, toch?’
Ten slotte is er een nieuw project gestart. Een complete vloer in het Keilepand wordt ingericht als horecalocatie. Een plek waar alle ondernemers van het pand samenkomen om hun kennis en kunde te laten zien en ervaren. We kunnen niet wachten!

Nog een voordeel: ‘Ik woon zelf in Overschie en kan het nu allemaal op de fiets af. Sowieso heb ik ook al veel contacten in M4H. Mijn beste vriendin werkte hierboven bij GROUP A, ik lever wijn bij De Zure Bom, bij Weelde. Die zijn overigens bij een van mijn wijnboeren druiven gaan plukken nadat ik ze met elkaar in contact had gebracht. Lachen, toch?’

Ondertussen is Maud lang geen onbekende meer in de wereld van natuurwijn. ‘Ik leer steeds meer, er valt zoveel te ontdekken. Over het idealisme van de wijnboer om de aarde mooi achter te laten, over experimenteren, over de passie van de makers én de drinkers.’
Het assortiment is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Er staan nu liefst 160 verschillende wijnen op de plank, en dat zijn wijnen die je niet overal ziet. ‘Als je natuurwijn op de kaart zet heb je iets bijzonders. Voor mij is een fles geen fles, daar zit een heel verhaal achter. En de wijnboeren waarderen het als ik dat verhaal voor hen doorvertel.’

Voor de liefhebbers: natuurwijn is wijn die gemaakt wordt door er zo min mogelijk aan toe te voegen of uit te halen. Geen hulpmiddelen, niet gefilterd – bijvoorbeeld. Het pure sap zoals dat op de meest natuurlijke manier van gezonde druiven in wijn omgezet wordt. Eerlijk, heerlijk.

Hier vind je meer info over Blije wijnen.