Gerealiseerd project
Stadshaven Brouwerij
In het voorjaar van 2021 opende Stadshaven Brouwerij Rotterdam haar deuren in de voormalige fruitloods aan de Merwehaven. In de 100 jaar oude, volledig gerestaureerde fruitloods met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2, is nu een ambachtelijke brouwerij met Gastropub gevestigd. Jaarlijks wordt hier 2 miljoen liter bier gebrouwen en gebotteld, ingeblikt of in fusten verpakt. Hiermee is de Stadshaven Brouwerij de grootste van Rotterdam en één van de grotere ambachtelijke brouwerijen van Nederland.
Circulair brouwproces
Naast de smaak is vooral het duurzame brouwproces dat de Stadshaven Brouwerij écht bijzonder maakt. Bij dit proces wordt er nauw samengewerkt met de buren in het Rotterdam Makers District.
1. Zonnepanelen leveren energie op
Op het dak liggen 1700 zonnepanelen, die samen jaarlijks 400.000 kWh opleveren. Een winkel verbruikt gemiddeld zo’n 35.000 kWh.
2. Restwarmte om te koelen wordt ook gebruikt voor het voorverwarmen
De ultramoderne installatie zorgt ervoor dat vrijkomende warmte tijdens het koelen wordt hergebruikt voor het voorverwarmen van het brouwwater.
3. Koelwater wordt niet weggegooid, maar hergebruikt
Het koelwater wordt tijdens het proces opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt als brouwwater. Normaal gesproken wordt dit spoelwater weggegooid. Door een proef met het bedrijf Rainmaker, wordt het water gefilterd en weer als zuiver water ingezet. Normaal kost het vier liter water om één liter bier te kunnen maken. Als de proef slaagt, is nog maar drie liter water nodig.
4. Koeien smullen van restproduct van de brouwerij
Nadat de mout is gekookt, kan de bouillon gebruikt worden voor het bierproces. De papperige lichtbruine substantie die overblijft, belandt niet in de prullenbak, maar is bestemd voor de koeien van de Floating Farm, de drijvende boerderij verderop in de Merwehaven. De koeien zijn dol op dit restproduct, bostel genaamd, omdat het vol eiwitten en energie zit. Floating Farm heeft aangegeven dat elke koe per dag gemiddeld 2,5 liter meer melk geeft dan voorheen.
Aantrekkelijk woon- en werkgebied
De opening van deze brouwerij draagt bij aan de levendigheid en sociale dynamiek van het Merwe-Vierhavens (M4H) gebied. De ontwikkeling van fruitloods naar een openbare maak- en horeca locatie past in de ambitie van Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam om M4H te ontwikkelen tot een aantrekkelijk nieuw woon- en werkgebied. In M4H worden oude fruitloodsen getransformeerd naar werkruimtes voor de nieuwe generatie maakbedrijven. Maakbedrijven die werken met technologieën als digitalisering, robotisering, additive manufacturing en material science.