22 januari 2020

STADSHAVEN BROUWERIJ ROTTERDAM OPENT EIND 2020 IN M4H

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met daarbij een restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek.

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen samen M4H tot innovatief woon-werkgebied. De Stadshaven Brouwerij en de Bierfabriek leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en sociale dynamiek in dit (haven)gebied. De Stadshaven Brouwerij heeft een start capaciteit van 20.000 HL (2 mln liter bier) per jaar. Hiermee is de brouwerij de grootste van Rotterdam en één van de grotere ambachtelijke brouwerijen van Nederland. De opening staat gepland voor oktober 2020.

Naar Rotterdam
Brouwerij én horeca zijn een initiatief van de Bierfabriek. Bierfabriek is in 2011 gestart als een combinatie van microbrouwerij en restaurant. De Rotterdamse locatie is na Amsterdam, Delft en Almere de vierde vestiging. In iedere vestiging staat een microbrouwerij midden in het restaurant, waar de bovengistende speciaalbieren ambachtelijk worden gebrouwen. Gasten tappen hun eigen bier en eten veelal de ‘signature dish’, het op houtskool gegrilde kippetje. Bierfabriek directeur Harm van Deuren: “Het is een lang gekoesterde wens om met Bierfabriek naar Rotterdam te komen. Begin 2018 hebben we als eigenaren de wens uitgesproken dat we bij de volgende vestiging graag een grotere brouwerij wilden starten. De huidige drie microbrouwerijen brouwen enkel voor de eigen locaties, maar daar kunnen we geen flessen of fusten afvullen. We wilden kijken of we de dubbelslag konden slaan; we gingen op zoek naar een ruimte voor een grote brouwerij en dan bij voorkeur in Rotterdam. We vonden een prachtige oude fruitloods van 5.000m2 aan de Galileïstraat in Merwe-Vierhavens (M4H). De komende 10 jaar wordt dit hele gebied ontwikkeld tot woon- en werkgebied, daar willen wij graag aan bijdragen”.

TP loodsen huren in M4H

Als onderdeel van de herontwikkeling van het gebied, herstelt het Havenbedrijf het pand uit 1912 in oude glorie.

Nieuwe brouwerij, nieuwe bieren
De hypermoderne brouwerij wordt ‘turn key’ geleverd door Braukon, een vooraanstaande brouwerij-producent uit Zuid-Duitsland. De Stadshaven brouwerij heeft een vergelijkbare capaciteit zoals die van succesvolle craft brouwerijen als Jopen, ’t IJ en De Molen en kan het bier zowel in fles, fust als blik afvullen. Naast de bestaande Bierfabriek bieren (een Blond bier, Amber en een Porter) wordt het assortiment verder uitgebreid met karakteristieke en tegelijkertijd toegankelijke nieuwe bieren.

Versterking team
Bierfabriek investeert ca 7 mln in de Rotterdamse brouwerij en transformeert hiermee van een kleine horeca keten naar een toonaangevende brouwerij met vier eigen horecalocaties. Voor deze stap zocht Bierfabriek naar versterking van het team. Rotterdammer Reinier Schipper, voormalig CEO van United Dutch Breweries (UDB), heeft zich verbonden aan de onderneming. Reinier: “Toen ik hoorde van dit initiatief ging mijn Rotterdamse bierhart sneller kloppen. Ik vind het fantastisch dat op deze locatie weer een echte Rotterdamse brouwerij komt. Ik ben mijn carrière begonnen in een Rotterdamse brouwerijen de cirkel is nu rond; met veel plezier wil ik me de komende jaren inzetten om hier een succes van te maken.” Meesterbrouwer en Rotterdammer Wesley Aarse gaat het brouwteam leiden. Vanaf zijn afstuderen in 2011 aan de HAS in ’s-Hertogenbosch werkte hij bij diverse craft brouwerijen door heel Nederland.

M4H: Toekomst in de maak
Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam willen M4H ontwikkelen tot een innovatief woon-werkmilieu. Nieuwe maakindustrie brengt de economie van stad en haven bij elkaar en draagt bij aan de verbreding en verduurzaming van beide. Ze jaagt de innovatiekracht in de regio aan en creëert nieuwe werkgelegenheid. M4H leent zich hier uitstekend voor. Er is volop ruimte. De universiteiten en de binnenstad zijn om de hoek. Pioniers en nieuwe bedrijven die een link hebben met de haven, vinden hier de juiste vestigingscondities. Innovatieve maakindustrie komt tot bloei in een bruisende stedelijke omgeving, voorzien van horeca, onderwijs en culturele rijkdom.

www.bierfabriek.com

www.stadshavenbrouwerij.nl