Toekomstig project

Ferro

De Ferro Gashouder, de grote, ronde, blauwe gashouder aan de Benjamin Franklinstraat, is een belangrijk beeldbepalend icoon in M4H en maakt onderdeel uit van de Ferro locatie. De gehele Ferro locatie, met daarop de gashouder, emaillefabriek en het kantoor –  wordt gezien als potentiële hotspot van M4H. Op de plek van de oude gasfabriek Keilehaven waar vroeger fossiele energie werd gewonnen, zal Ferro in de toekomst een belangrijke plek worden voor onderzoek, het testen en toepassen van nieuwe vormen van duurzame energie.

Geschiedenis 

In de gashouder sloeg de gemeente het lichtgas op wat zij nodig hadden voor het verlichten van de straatlantaarns. In de gasfabriek werd steenkool omgezet in lichtgas. Rotterdam had drie van dit soort gasfabrieken, de andere twee stonden in Kralingen en Feijenoord. Naast de kenmerkende gashouder vind je in eenzelfde kleur blauw ook nog het fabrieks- en kantoorgebouw van Ferro Holland, een zusterbedrijf van een Amerikaans chemieconcern dat op deze locatie emaille produceerde. Na een periode van bijna 80 jaar sloot de uiteindelijke naamgever van het terrein in 2007 haar deuren toen de productie naar een ander land verhuisde.

Toekomst Ferro 

Vandaag de dag vind je op de Ferro locatie een bonte verzameling industriële gebouwen, dat in de transformatie van het gebied -letterlijk- een centrale rol kan gaan spelen. Op deze locatie is veel ruimte voor de grotere maakbedrijven en de voormalige gashouder – waar al eerder voorstellingen en evenementen georganiseerd werden – kan een openbare functie vervullen in het gebied.

Ferro kantoor

In de toekomst ontwikkelt het Ferro Kantoor naar een locatie voor (door)groeiende innovatieve bedrijven in de innovatieve maakindustrie en research & development-sector. Het kantoor wordt ontwikkeld als multi-tenant gebouw. Op de begane grond zijn meerdere bedrijfsunits mogelijk, zo kan ook de maakindustrie aan de kantoorfunctie gekoppeld worden. De gevel is inmiddels gestript, waarna het gebouw weer uiterst duurzaam en energiezuinig wordt opgebouwd.

Ferro Gashouder

De gashouder en emaillefabriek kunnen nog verschillende invullingen krijgen. Uitgangspunt is een programma met meerwaarde voor heel M4H. Het plein tussen Ferro Gashouder, de Emaillefabriek en het Ferro Kantoor is straks de grootste pleinruimte van M4H en leent zich, al dan niet in combinatie met nieuwbouw, voor manifestaties en evenementen.

Certificaat Breeam-NL excellent

Het Havenbedrijf heeft de ambitie om voor dit renovatieproject het certificaat BREEAM-NL Excellent te verkrijgen. BREEAM is een integrale en internationaal erkende beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. BREEAM-NL Excellent is de op één na hoogste duurzaamheidgraad. Het keurmerk gaat verder dan alleen energie- en materiaalgebruik. Het gaat om de realisering van een duurzaam gebouw in de brede zin van het woord.