7 augustus 2020

Herontwikkeling Ferro Kantoor

Havenbedrijf Rotterdam stelt de ambitie voor een BREEAM-NL Excellent certificaat

Het Ferro Kantoor op het Ferro terrein in M4H wordt door Havenbedrijf Rotterdam herontwikkeld. Het Havenbedrijf heeft de ambitie om voor dit project het certificaat BREEAM-NL Excellent te verkrijgen.

Gebiedsontwikkeling M4H

Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf willen M4H ontwikkelen tot innovatief woon-werkmilieu, optimaal ingericht voor de innovatieve maakindustrie en met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs. Het Ferro terrein langs de kruising van de Keileweg met de Benjamin Franklinstraat wordt ontwikkeld tot een brandpunt in het gebied voor werken, (zakelijk) ontmoeten en ontspannen.

Ferro Kantoor

Het Ferro kantoor dateert uit 1969 en is van oorsprong het bedrijfskantoorgebouw van het voormalig gevestigde concern ‘Ferro’. De renovatie transformeert het Ferro Kantoor naar een locatie voor (door)groeiende innovatieve bedrijven in de (havengerelateerde) maakindustrie en research & development-sector. Het kantoor wordt ontwikkeld als duurzaam multi-tenant gebouw.

Certificaat BREEAM-NL Excellent

Het Havenbedrijf heeft de ambitie om voor dit renovatieproject het certificaat BREEAM-NL Excellent te verkrijgen. BREEAM is een integrale en internationaal erkende beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. BREEAM-NL Excellent is de op één na hoogste duurzaamheidgraad. Het keurmerk gaat verder dan alleen energie- en materiaalgebruik. Het gaat om de realisering van een duurzaam gebouw in de brede zin van het woord.

Duurzame ontwerpmaatregelen

De herontwikkeling van het Ferro Kantoor kent de volgende noemenswaardige ontwerpmaatregelen op het gebied van duurzaamheid, energie en circulariteit:

– Toepassing van energiezuinige LED-verlichting;
– Hoge isolatiewaarden voor dak en gevels voor minimaal energieverlies;
– Materialen met verantwoorde herkomst in hoofdbouwdelen;
– Energieopwekking op locatie;
– Gasloos;
– Duurzame opwekking van warmte met een lucht-water-warmtepomp;
– Waterbesparende maatregelen;
– Bemetering van afzonderlijke energie en waterstromen;
– Ecologische maatregelen.

De aanbesteding van het Ferro kantoor vindt naar verwachting plaats in het laatste kwartaal van 2020.

Bijlagen:

Casestudy kenmerken van het gebouw en projectorganisatie BREEAM
Corporate Responsibility Statement van Havenbedrijf Rotterdam