EAUX POSSE
Havenmaker #124 | EAUX POSSE
Binnenkomend in het Steurgebouw, middenin het Merwe-Vierhavensgebied (M4H), word je gegroet door de weldoordachte, sfeervolle afspeellijst die aanstaat in EAUX POSSE. Het restaurant is rauw en rustiek, maar ook zacht en licht. Tientallen foto’s geschoten door eigenaar Paul Posse zelf, en andere fotografen, sieren de muren. Fotografie is verweven met Paul’s leven: “maar ik denk dat gastronomie uiteindelijke mijn échte eerste liefde is geworden.”
Fotografie en mode
Met een vader als fotograaf en eigenaar van een fotowinkel in Rotterdam, en een moeder met een passie voor mode, raakte Paul geïnspireerd. “Ik wilde eigenlijk modeontwerper worden en ben ook naar de modeacademie gegaan. Als bijvak koos ik niet voor illustreren, maar voor fotografie. Ik wilde ontwerpen via mijn fotografie.” Na collecties te hebben gemaakt als modeontwerper, koos Paul toch voor fotografie en ging stagelopen om het vak te leren. “Zo ben ik in de modellenfotografie gerold. Met het geld wat ik verdiende, kocht ik nieuwe filmrolletjes.”
Paul betaalde zijn studie met een bijbaan in de horeca. “Ik begon met afwassen in de keuken. Dat was hard werken, maar ik had toch op een geven moment tijd over. Toen ik in de spoelkeuken niets stond te doen, vroeg de chef of ik hem ergens mee kon helpen. Zo heb ik klassiek leren koken van hem.” Voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken zit ook in Paul’s aard. Zo huurde hij later, tijdens een reis om modefoto’s te maken, een huis met keuken waar de groep modellen kon verblijven. “Als de modellen buiten de deur aten, gingen ze daarna vaak stappen en kwamen ze laat thuis. Zo kon ik geen goede foto’s van ze maken. Dus ging ik in het huis voor ze koken.”
Van Katendrecht, naar M4H
Koken voor anderen doet Paul dus graag. Zo organiseerde hij een lange tijd iedere maand een feestje in Rotterdam. Mét hapjes en drankjes via een goede vriend met een restaurant. Dit bleef maar groeien: “Op een bepaald moment wilden mensen koffie. Daar hoort iets zoets bij. Na iets zoets willen ze lunch. Vervolgens kreeg ik de vraag of we ook diners doen voor 45 man. Later 150 man.” Zo groeide zijn passie uit tot restaurant POSSE in de Fenixloods op Katendrecht.
Na verschillende tussenstops, onder andere aan de Sumatraweg en in Schiemond, een plek die hij helemaal heeft verbouwd, is Paul terechtgekomen in M4H. “Meteen toen ik de ruimte binnenliep, was ik verkocht. Het was toen nog kil, maar ik zag de potentie. Ik zag meteen wat er nog niet was.” Zo begint het terras steeds meer te lijken op een Parijse binnentuin, inclusief vijgenboom en kruidentuin, en wordt er gewerkt aan een extra keuken die uitkijkt over het restaurant en terras.
Exposeren over het gebied
Paul’s passie voor fotografie en storytelling is niet alleen zichtbaar in EAUX POSSE. In het Steurgebouw heeft hij nog een ruimte waarin hij werk van andere fotografen exposeert die hem inspireren. “Tussen deze exposities door zou ik de ruimte graag omtoveren tot informatiepunt. Met een expositie over de ontwikkelingen in het gebied en over het pand.”
Frans, Spaans én Nederlands
Dat M4H nog volop in ontwikkeling is, schikt Pauls juist niet af. Het massaal werven van zo veel mogelijk gasten op een drukbezochte plek, hoeft voor hem niet. De reclame gaat ‘gewoon’ van mond-tot-mond. “Ik vind het geweldig dat mensen bewust naar dit gebied reizen om hier te komen eten. Hier krijgen ze een échte belevenis.” EAUX POSSE heeft geen tijdvakken, je mag zo lang blijven als je wilt en je bepaalt het ritme van je eigen avond. Het team past zich hierop aan. Paul is tijdens de service ‘vliegende keep’; hij vult op waar gaten vallen. In de keuken staat hij ook nog af en toe, maar grotendeels is daar nu de Frans geschoolde chef Daan van Dijk te vinden. Samen zorgen ze ervoor dat er prachtige gerechten op tafel komen geïnspireerd op de Baskische keuken, vertaald naar Nederlandse groenten. Het liefst gecombineerd met een natuurwijn. “Als je hier als vegetariër binnenkomt, dan is het niet zo; ‘heb je ook iets vegetarisch?’ Nee, je hebt ruim de keuze. Groenten spelen de hoofdrol.”
Heimwee naar morgen
‘Heimwee naar morgen’ (of in het Duits ‘sehnsucht nach morgen’) siert de Instagram-bio van EAUX POSSE. “Het verlangen naar wat er nog gaat komen. Het honger hebben. Gister was… Vandaag is, en we maken er vandaag het beste van. Ik ben zo benieuwd wat morgen ons gaat brengen. Wéér een dag! Ik wil echt 300 worden.” Nieuwsgiering en hoopvol, dat is én blijft Paul.
In EAUX POSSE komt dit allemaal samen: Paul’s liefde voor fotografie, muziek, en heerlijk eten mét natuurwijn. “Deze plek is een niet te beschrijven cadeautje. Iedereen moet zich hier welkom voelen. Er komen hier mensen van 18 tot 88 jaar oud, allemaal met een open mind. Ik hoop dat dit die plek is én blijft. Over tien jaar moet je hier nog steeds kunnen thuiskomen.” Ook hoopt hij in de toekomst iemand te vinden die de ruimte, in het dan nóg bruisendere M4H, omarmt en overneemt. “Zodat ik, als ik dan langskom, me hier nog steeds thuis voel.”