De Symbioot

Gaspard Bos is industrieel ontwerper. Bart Lentze is architect/kunstenaar. In Keilewerf 1 staat of hangt – maar net hoe je het ziet – de Symbioot. Wat is het eigenlijk? Gaspard: ‘De Symbioot is een gebouw, ontstaan als symbiose tussen onze werkplek en haar context. Waar wij als ontwerpers staan in relatie tot de andere Keilewervers.’ Bart: ‘Het is ons gezamenlijke idee en product. Het resultaat van kruisbestuiving en samen sterker staan. We hebben het zelf ontworpen én gebouwd.’ Los van elkaar hebben beide ieder hun eigen bedrijf. Gaspard onder de naam New State of Matter, dat van Bart heet G R I D T.

Bart Lentze, afgestudeerd architect aan de TU Delft, zit al vanaf dag één in Keilewerf 1. Heeft alle ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Hij is typisch iemand die, ondanks dat hij de theorie meester is, zelf altijd veel gebouwd heeft. Zoals Gaspard zich verdiept in het concept van een ziel vinden of creëren in producten, doet Bart dat met locaties. “Ik vind het boeiend hoe je dat kunt beïnvloeden met architectuur, het liefst op een kunstzinnige manier.”

Gaspard: “Dat zie je ook terug in M4H. De Keilewerf dient een doel en doet wat met mensen. Het stimuleert ook om samen te werken en elkaars krachten en ervaringen daarin op te zoeken.” Bart: “In de praktijk betekent dat voor mij bijvoorbeeld dat ik hier heel veel leer van andere bouwers. Er is zoveel kruisbestuiving.”