De Citrusclub
Havenmaker #122 | De Citrusclub
De Rotterdamse Citrusveiling is misschien wel het meest iconische bouwwerk in de Merwehaven. Een ware parel, die de laatste jaren niet tot haar volle potentie heeft kunnen shinen. Maar daar komt binnenkort verandering in. Architect Rico Zweers is conceptontwikkelaar bij De Mannen van Schuim en heeft een zwak voor de oude stadshaven. ‘Stad en haven komen hier echt bij elkaar. De beeldbepalende gebouwen maken dit gebied zo interessant.’ Rico en zijn team toveren het veilingcomplex in M4H de komende tijd om tot een plek die barst van bedrijvigheid.
Van Citrusveiling naar Citrusclub
De Citrusveiling stamt uit 1953 en heeft een rijke geschiedenis. Rico: ‘Hier in de veiling werd tot 15 jaar geleden nog de prijs van fruit in Europa bepaald.’ Dit monumentale gebouw, ontworpen door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant, gaat een spannende transformatie tegemoet. Een transformatie waarbij ruimte blijft voor het verhaal van dit gebouw: ‘De markante telefooncellen aan de voorgevel blijven natuurlijk, want het is een rijksmonument,’ aldus Rico. ‘Ook de veilingzaal willen we zoveel mogelijk intact houden. Die klapstoelen met asbakjes erin verwerkt, dat is toch prachtig!’
Een zaal met 400 stoelen
Wel zullen de voorste rijen stoelen in de veilingzaal hopelijk de zaal verlaten, om ruimte te maken voor een podium of andere flexibele inrichting. De stoelen blijven dan op een andere plek in het pand behouden. En op de begane grond komt een restaurant. ‘Hiervoor gaan we samenwerken met een lokale partner, die hun activiteiten hier willen uitbreiden,’ vertelt Rico. ‘We richten ons vooral op de zakelijke markt en creëren ruimte voor congressen en workshops.’ Dat betekent niet dat De Citrusclub niet open is voor iedereen. Integendeel: ‘Het moet absoluut een publieke plek worden, ook voor de buurt en de bewoners van de Merwehaven. Met een restaurant en allerlei evenementen en publieke programmering door het jaar heen.’
Kantoor- en bedrijfsruimte te huur
De loodsen naast het monumentale deel krijgen als eerste een make-over. ‘De schuifdeuren gaan eruit, waardoor er meer daglicht binnenkomt. Samen met het ontwerpteam zijn we volop bezig met de voorbereidingen.’ Op de eerste verdieping zit Fyffes, een importeur van fruit met echte roots in het pand. Op de begane grond is nu ongeveer 1.000 vierkante meter aan ruimte te huur. ‘Die delen we op in maximaal drie ruimtes. Voor die ruimtes zijn we op zoek naar huurders. Rotterdamse of regionale bedrijven die ruimte zoeken, iemand uit de Spaanse Polder die dichterbij de stad wil zitten, of een start-up die de ruimte op RDM ontgroeit.’ Begin 2026 kunnen de huurders intrek nemen in de units.
Tipje van de sluier
De verwachting is dat de gehele Citrusclub in het eerste kwartaal van 2027 opent voor het grote publiek. ‘We hebben echt wel twee jaar nodig om dit monumentale gebouw in volle glorie te herstellen.’ Tijdens Open Monumentendag vorig jaar hebben de eerste nieuwsgierige bezoekers het pand al van binnen kunnen bekijken. Ook dit jaar is De Citrusveiling open op 13 en 14 september en zijn Rotterdammers weer welkom om een kijkje in het (nog niet) opgeknapte pand te nemen.