CDS Electronics

Havenmaker #73 | CDS Electronics

Nét verhuisd vanuit Maassluis, sinds begin januari te vinden aan de Galileistraat in M4H: CDS Electronics, ontwikkelaars en producenten van elektronica. Nu zegt je dat misschien niet direct iets, maar wat ze maken vormt het kloppende hart van vele bekende, soms alledaagse producten. Je Nefit HR cv-ketel, je VanMoof-fiets, je Tacx hometrainer of de energie opwekkende dansvloer waar je in het weekend nog op stond te raven. Zomaar enkele voorbeelden.
CDS is onderdeel van de MACH Technology group, Willem Kok is eigenaar en managing director van alle autonoom opererende bedrijven die daaronder vallen.

Als ingenieursbureau én producent ligt de verhouding in werkzaamheden bij CDS momenteel zo rond de 20-80. ‘Het ontwikkelen van elektronica is waar we de meeste energie van krijgen, het produceren ervan zorgt voor de gesmeerde boterhammetjes.’
Waar ze nu nog met in verhouding weinig mensen in de enorme ruimte van De Werkplaats hun weg vinden, is de ambitie wel degelijk om er op termijn met zo’n 100 medewerkers actief te zijn.
Dat zijn inderdaad heel wat monden om te voeden, vanuit de werkgever gezien. ‘In Maassluis konden we onze groei niet kwijt, vandaar dat we naar een andere locatie op zoek gingen. Eerst heb ik in Delft gekeken maar uiteindelijk kwam ik hier in M4H terecht. Gewoon via Google eigenlijk.’

‘Het liefst zien we opdrachtgevers met een uniek probleem of een bijzondere uitdaging op de koffie komen. Op elk onderdeel van het proces kunnen we een bijdrage leveren. Soms een component voor een printplaat, soms alleen de plaat, soms het geheel inclusief door ons ontwikkelde software. Maar wel altijd met seriematige productie in het achterhoofd.’ Dat leidt tot elektronica die je bijvoorbeeld terugvindt in betaalkaarten met chip, bewegingssensoren of besturingssystemen van waterkokers.

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe werkplek van CDS is de ruimte. ‘En het licht’, vult Willem aan. ‘Het goede aan deze locatie is dat het voor medewerkers uit Maassluis nog steeds in de buurt is, de bereikbaarheid vanuit onze andere bedrijven en voor onze klanten.’
Daarnaast ziet hij kansen met en voor de toenemende activiteit in de (creatieve) maakindustrie in M4H en de aanwezigheid van MBO- en HBO-opleidingen op RDM. ‘Daar wil ik in de toekomst ook echt veel meer mee gaan doen.’De productie en het samenstellen van printplaten gaat bij CDS soms nog “ouderwets” met de hand. Maar vaak ook volautomatisch, in state-of-the-art productiestraten waar op printplaten met grote precisie de allerkleinste componenten worden aangebracht.
En dat op extreem hoge snelheid. Ten slotte worden alle producten grondig getest en – wanneer nodig – door CDS geprogrammeerd en gekalibreerd.

Het enige waarover Willem zich nog enigszins zorgen maakte, toen hij richting M4H verhuisde, was de veiligheid. ‘Het is een enorm terrein met nog flink wat ruige en verlaten plekken. Als medewerkers daar ‘s avonds laat doorheen moeten, vind ik dat best spannend. En er is weinig toezicht ter preventie van inbraak of vandalisme. Tot nu is er geen enkele reden geweest dat mijn zorgen ook terecht zijn, dus dat stemt me gerust. En je zult zien dat dit soort dingen zich in de loop der tijd vanzelf oplossen, als het gebied zich langzaam vult met meer bedrijvigheid en straks ook met bewoners.’