Kaapse Brouwers

Havenmaker #79 | Kaapse Brouwers

Omstreeks 1650 telde Rotterdam zo’n 30 bierbrouwerijen. De havens en de waterkwaliteit speelden daar een belangrijke rol in. Nu telt de stad een handjevol serieuze brouwers. Met als kleurrijkste en meest veelzijdige: Kaapse Brouwers.

Brouwer Etienne Vermeulen begon er met het opbouwen van de brouwerij in 2014. Toen nog in de Fenix loods. Sinds eind 2019 vind je de brouwerij in M4H. Adres: Keilestraat 9 (Keilepand).

Etienne begon zijn biercarrière als thuisbrouwer (De Bebaarde Brouwer) en komt uit een echte horecafamilie. Dat gaf hem al veel ervaring met bierkennis en bier-spijscombinaties. In de tijd dat hij startte bij Kaapse Brouwers was hij ook parttime actief bij de Bierfabriek in Delft én had een baan in het onderwijs. Dat was er één teveel. Waar de liefde lag werd snel duidelijk, het onderwijs sneuvelde als eerste.
Maar ook twee startende brouwerijen was een druk leven. ‘Als ik in Rotterdam was hadden ze me in Delft nodig en andersom. Dat ging niet echt.’ Etienne koos ervoor om in zijn hometown Rotterdam te werken. ‘Maar, dan wilde ik wel fulltime brouwen.’ En zo geschiedde.

Hij maakte een periode mee van uitbreiding en kwaliteitsinvesteringen, daar had hij zelf ook een groot aandeel in.

Kaapse Brouwers is inmiddels een 30, soms 35, man tellend bedrijf. Niet letterlijk ‘man’, want er werken ook heus vrouwen. Sterker nog, Etienne’s enige andere brouwcollega is een dame.

Toen Etienne startte met thuisbrouwen was zijn grootste drijfveer het zelf produceren van biersoorten die hij zelf lekker vond en waar toen lastig aan te komen was. We hebben het over 2008. Toen IPA of Stout nog geen mainstream waren. ‘Ik ga nu mee met alle stijlen, met alle trends. Met onze Kaapse Koncepts maken we one-offs, specials die we in principe maar één keer brouwen. Daarbij gaan we soms over de grenzen van bestaande biersmaken heen. Denk aan: caipirinhabier of met de smaak van chimichurri.’

Bijzonder, precies op de dag dat we er waren draaiden de brouwketels voor de eerste keer in het Keilepand. Afhankelijk van het type bier duurt zo’n brouwproces drie tot vier weken. Dus nog even geduld voor de eerste batch de fles in gaat. O wacht, het blik in gaat! Kaapse Brouwers is de eerste Rotterdamse brouwerij die helemaal overgaat op blik. Waarom? ‘Het is lichtdicht en luchtdicht, dus beter voor de bierkwaliteit. Maar ook oneindig recyclebaar, compacter en lichter van gewicht. Dus veel duurzamer dan glas.’

Kaapse brouwers verhuisde eind 2019 naar het Keilepand. Daar, in de kelder, zitten ze samen met andere Rotterdamse smaakmakers waarvan enkele met hen mee verhuisden vanuit de Fenix loods. En zoals vaker gebeurt in M4H, ontstaan daar leuke en interessante samenwerkingen uit. Zo maakte Kaapse Brouwers al een bier met Shokunin (heel toepasselijk genaamd: Jelle), zijn ze in gesprek met Lightship Cider en staat ook Kombucha hoog op het lijstje. Allemaal makers die op dezelfde vloer actief zijn en stuk voor stuk openstaan voor kruisbestuiving en vernieuwing. Heel erg M4H!

Een oproep van GROUP A architecten op Facebook bracht Kaapse Brouwers op het spoor naar M4H. ‘Hier kunnen we meer productie draaien en hebben flink meer ruimte voor koele opslag. Het is een prachtlocatie. De kelder is niet heel hoog, maar we kunnen uit de voeten.’
Behalve samenwerkingen op dezelfde werkvloer liggen er ook al contacten buiten het Keilepand. Zo zamelt GroenCollect de bostel in, het restmateriaal van het brouwproces.
‘Het is een fijne plek. Er komt steeds meer levendigheid. Nog niet zoals in de Fenix loods, dat mis ik nog wel een beetje. Maar we krijgen er hier zoveel voor terug!‘

Hier vind je meer info over de Kaapse Brouwers.