Plennid

Onderweg naar een circulaire keten in je organisatie, maar vastgelopen tijdens het proces? Of gebrek aan kennis, kunde of mensen om stapsgewijs de cirkel rond te krijgen? Dan moet je bij Niek Franken en Kees van Rengs (vlnr) zijn. Plennid helpt sinds 2017 organisaties met het stap voor stap implementeren van een circulaire keten.
Je vindt ze in de Rotterdam Science Tower, Marconistraat 16, M4H.

Niek en Kees ontmoeten elkaar tijdens hun studie bedrijfseconomie aan de universiteit van Tilburg. Beide hadden zo eerst hun eigen omzwervingen op studiegebied voordat ze de juiste richting vonden. Kees volgde eerst een opleiding aan de ALO (lichamelijke opvoeding) en Niek studeerde logistiek. Voor beide gold: ‘Dat was hem niet.’
Aanvankelijk bracht ook bedrijfseconomie niet direct de juiste inspiratie. Niek: ‘Wat we daar leerden waren oude modellen die niet aansloten op de toekomst.’ Maar tijdens hun Master Strategic Management, waar ze leerden wat duurzaam ondernemerschap is, viel het wel op zijn plek. Ondernemend waren de heren al, maar toen wisten ze welke kant het écht op moest.

Het stoort Kees en Niek dat er niet effectiever met grondstoffen en producten wordt omgegaan in het bedrijfsleven. Waar de één iets weggooit, koopt de ander dat zelfde nieuw, of laat het produceren. Terwijl als die twee dat van elkaar zouden weten het vrij eenvoudig opnieuw ingezet kan worden. Bijvoorbeeld.
‘Het frustreert ons ook dat producten zó gemaakt worden dat ze niet lang meegaan,’ vertelt Kees. ‘Ik wil mijn kinderen – if any – niet in zo’n wereld neerzetten. Ik ben op zoek naar meer contact en balans tussen de aarde, de mensen en producten. Vanuit de wijken gebeurt het al, nu de bedrijven nog.’

Plennid werkt veel voor overheden en (groen-)aannemers. Ze spitsen zich toe op enkele specifieke stromen. Hout is er zo een. Niek: ‘In Den Haag bijvoorbeeld werken we aan het opnieuw inzetten van gekapte bomen, zodat deze niet zinloos de versnipperaar ingaan. En hiermee helpen we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Een initiatief dat mooi samenkomt met de wens vanuit “Brussel”.
Samenwerking is van groot belang bij dit soort ontwikkelingen. Zo proberen ze al hun kennis, kunde en organisatiekracht in te zetten voor organisaties als Stichting Cirkelstad (Zuid-Holland), een beweging ontstaan tussen publieke én private ondernemers die op zoek zijn naar oplossingen voor de circulaire wereld van nu en morgen.

Meer info Plennid