Organism Studios

Ambitieus met een groen hart, hyperenthousiast en een tikje nerdy – dat schetst in enkele woorden de broers Adriaan en Rik van Veldhuizen. Dan zijn we er nog lang niet om de twee mannen achter Organism Studios goed te portretteren.
Waar Adriaan een achtergrond heeft in automotive design, is Rik van huis uit opgegroeid met digitale media. Zo weinig als ze uiterlijk op elkaar lijken, zo identiek is het werkveld waarin ze elkaar gevonden hebben en het gedachtegoed dat hen beiden drijft.

Organism Studios is een interactief medialab gespecialiseerd in 3D-animatie en -design. Ze bewegen naadloos mee in de digitale evolutie door kunst en code te combineren om interactieve verhalen te vertellen. Adriaan: ‘Ik ontdekte tijdens mijn studie de vrijheid die 3D-software biedt. Daar ging een wereld voor me open.’
Rik: ‘Ik was eerst veel bezig met video en monteren. 3D-design en programmeren hebben we ons later eigenlijk helemaal zelf aangeleerd.’Behalve opdrachten voor anderen willen de twee zich dit jaar meer gaan toeleggen op het zelf bedenken en ontwikkelen van toepassingen. Eenvoudig uitgelegd: dingen die er nog niet zijn. Gedreven door een sterk geloof in een circulaire wereld waarin iedereen zelfredzaam is, hebben ze daar al inspiratie voldoende voor. Organism Studios heet niet voor niets zo.
Rik: ‘De natuur is onze inspiratiebron. De manier waarop dingen organisch veranderen en evolueren. Ook denk ik dat we zelf ons voedsel moeten produceren en niet afhankelijk hoeven te zijn van grote supermarktketens.’ Die hang naar onafhankelijkheid zie je terug in hun keuze om een eigen bedrijf te runnen.

Het resultaat zie je bijvoorbeeld terug in kunstinstallaties, games en apps waarbij ook regelmatig AR en VR wordt ingezet. Zoals een virtuele tomatenplant in 3D waarbij je via een touchscreen eigenhandig ervaart wat omgevingsfactoren doen met de groei ervan. Rik: ‘Dit soort educatieve opdrachten doen we regelmatig. Vaak in samenwerking met een kunstenaar.

Naar de Website van Organism Studios