KitchenSmart

Havenmaker #125 | KITCHENSMART

In het Keilepand zit de altijd drukke FoodUnion. Startende food-ondernemers, waaronder Stichting KitchenSmart, maken hier gebruik van deelkeukens, flexibele contacten en professionele apparatuur. Koken betekent hier meer dan alleen eten bereiden. Ze krijgen ook de kans om het aangelegen restaurant over te nemen voor een échte culinaire ervaring. Stichting KitchenSmart werkt sinds 2024 vanuit deze unieke plek. Directeur Yannick Karels biedt hier, samen met chef Jeremy Rijke, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om praktische horeca-ervaringen op te doen, terwijl ze werken aan hun zelfvertrouwen en bouwen aan hun toekomst.

Van idee tot stichting

Het idee voor KitchenSmart ontstond bij Yannick, die jarenlang werkte bij de Kookfabriek in Rotterdam en Den Haag. Daar zag hij hoe lastig het was om na de coronapandemie personeel voor in de keuken te vinden. Ouders kwamen naar hem toe met de vraag of hij iets kon betekenen voor jongeren die thuis op de bank zaten. ‘Toen ben ik ze gaan opleiden,’ vertelt Yannick. ‘Eerst om te helpen bij kookworkshops, maar al snel dacht ik: dit kunnen we ook doen voor jongeren die het écht nodig hebben.’ Samen met zijn collega Ingrid zette hij de eerste stappen, niet snel daarna sloot Jeremy aan als leermeester in de keuken.

De twee kenden elkaar al jaren. Jeremy, met twintig jaar ervaring als chef en patissier, werkte in verschillende topkeukens in binnen- en buienland. ‘Ik heb bij zaken als François Geurds en Joelia gewerkt, en mijn passie is om deze kennis door te geven,’ zegt hij. ‘KitchenSmart is voor mij de perfecte plek om dat te doen.’

Leren door te doen

KitchenSmart leidt jongeren in drie tot vier weken op tot hulpkok. De eerste lessen zijn theorie en snijtechniek, daarna leren de deelnemers stap voor stap koken, sauzen maken en gerechten opbouwen. ‘We eindigen het traject altijd met een diner,’ vertelt Jeremy. ‘Dan koken en serveren ze voor gasten, waaronder vrienden en familie. Dat is het moment waarop ze laten zien wat ze kunnen.’

De trajecten zijn kort en praktisch. Yannick: ‘Ongeveer vijftien procent is theorie, de rest is gewoon doen. Deelnemers leren samenwerken en ontdekken waar hun kracht ligt. Sommigen stromen uit naar een restaurant, anderen naar catering of events. We helpen ze ook met sollicitaties en contacten met horecabedrijven en uitzendpartners.’

De keuken als levensles

Deelnemers leren meer dan koken alleen. Discipline en doorzettingsvermogen zijn vaste thema’s in de lessen. Jeremy zegt het altijd op zijn eigen manier aan het begin van een traject: ‘Ik heb maar één standaard, en dat is je moeder. Als je voor jaar kookt, doe je je best. Zo moet het altijd op het bord liggen; alsof het voor je moeder is.’

Yannick benadrukt dat het programma jongeren laat ervaren dat horeca meer is dan werken in een restaurant. ‘Je leert communiceren, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. En koken is iets wat je je hele leven meeneemt.’

Samenwerken in en rond het Keilepand

Het Keilepand is voor KitchenSmart meer dan een werkplek: het is een community. De stichting deelt de ruimte met andere ondernemers en cateraars, zoals Cult=us, waarvan het restaurant is. ‘Iedereen helpt elkaar hier,’ vertelt Jeremy. ‘We sparren over recepten, helpen elkaar met de voorbereiding, en leren van elkaars aanpak. Dat collectieve, dat maakt deze plek zo bijzonder.’

De stichting werkt ook samen met organisaties in en rond het Merwe-Vierhavensgebied, zoals De Nieuwe Kans en Bon Sjans, om ook jongeren met reclasserings- of begeleidingsachtergrond een kans te beiden. Daarnaast trekken ze eropuit naar de Voedseltuin, waar Jeremy zijn liefde voor planten en wildplukken deelt. ‘We laten deelnemers proeven wat er gewoon in de tuin groeit, van postelein tot eetbare bloemen. Zo leren ze de waarde van producten kennen.’

Volg gewoon je passie

KitchenSmart wil in drie jaar tijd 250 jongeren opleiden. De eerste resultaten zijn veelbelovend: tientallen deelnemers hebben het traject afgerond en sommigen vonden via de stichting een vaste plek in de horeca. In de toekomst wil KitchenSmart het aanbod uitbreiden met opleidingen voor zelfstandig werkende koks, barista’s en medewerkers in de bediening, zodat jongeren op verschillende niveaus kunnen instromen en doorgroeien.

‘Over vijf jaar hoop ik dat ik hier met een microfoon kan gaan lesgeven, dat het hier helemaal vol staat in de keuken,’ zegt Jeremy met een glimlach. ‘Dat zou betekenen dat het echt leeft.’ Yannick vult aan: ‘We willen uitgroeien tot een opleider die een alternatief biedt voor het traditionele schoolsysteem; praktisch, persoonlijk en toekomstgericht. Wat ik vooral wil meegeven is: volg gewoon je passie. Want als je iets leuk vindt, dan blijf je het ook langer doen. Dat hoeft niet traditioneel in een keuken te zijn. Er is niet maar één weg.’