Toekomstig project

Citrusveiling

De Citrusveiling is een markant gebouw met een wereldse geschiedenis. Hier werd fruit uit vele streken van de wereld geveild en is qua exterieur en interieur in nog vrijwel originele staat. Het gebouw aan de Marconistraat 19-27 is gebouwd in 1951 -1955, ontworpen door Hugh Maaskant en Bert van Dommelen en is sinds 2010 rijksmonument.

Het fruitcentrum van Rotterdam

Ooit was het Merwe-Vierhavensgebied één van de grootste fruithavens ter wereld waar dagelijks de opslag en overslag plaatsvond van verschillende soorten fruit en andere stukgoederen. Al voor de Tweede Wereldoorlog was Rotterdam een belangrijk centrum voor de import en doorvoerhandel van citrusfruit en overzeese appels en peren. Jarenlang vonden de veilingen plaats in het ‘Algemeen verkooplokaal’ aan de Goudsesingel. Om de positie van Rotterdam als doorvoerhaven te versterken, besloten in 1950 drie fruitimporteurs een fruitcentrum te stichten dat aan alle moderne eisen zou voldoen. De Rotterdamse Citrusveiling (Rotterdam Fruit Exchange N.V.) vond een terrein aan de Marconistraat 19-27 in het Merwe-Vierhavensgebied.

Maaskant architectuur

Architectenbureau Van Tijen en Maaskant kreeg de opdracht en Hugh Maaskant maakte het ontwerp samen met zijn medewerker Bert van Dommelen (1921-1981). Het is een opvallend expressief gebouw in een industriële omgeving. Maaskant was binnen het bureau verantwoordelijk voor de grote, industriële projecten als het Industriegebouw en het Groothandelsgebouw. En ook de Euromast en de Pier op Scheveningen zijn door hem ontworpen.

Verkenning verkoop

Op dit moment loopt er vanuit het Havenbedrijf Rotterdam een verkenning om de Citrusveiling te verkopen aan een marktpartij.