4 juni 2021

IABR–DOWN TO EARTH

WATERSCHOOL M4H+

Rotterdam is een laaggelegen havenstad in de delta. In tijden van klimaatcrisis moet de stad op acute uitdagingen als bodemdaling, waterveiligheid, extreme neerslag, hitte en droogte reageren. Maar hoe zit het met het watergebruik?

Doel van WATERSCHOOL M4H+ is ons bewustzijn van onze enorme water-footprint en wat we daaraan kunnen doen, te vergroten. En dat als uitgangspunt te nemen voor een alternatieve ‘al-doende-lerende’ gebiedsontwikkeling in de stadshaven Merwe-Vierhavens. Het (bewustzijn van) watergebruik als hefboom voor het verkennen van een lerend productielandschap, een leeromgeving voor de toekomst die we kunnen willen in een gebied waar de gemeente komende jaren zo’n 3.000 (werk)woningen wil bouwen voor zo’n 6.300 mensen.

WATERSCHOOL M4H+ is de volgende stap in de ontwikkeling van De Waterschool, een langlopend onderzoeksproject van Studio Makkink & Bey (SMB), dat ook onderdeel was van de vorige IABR biennale, THE MISSING LINK.

De werktentoonstelling in de eigen werkruimte van Studio Makkink & Bey brengt in beeld hoe een nieuw woon- en werkmilieu in de Rotterdamse stadshaven Merwe-Vierhavens eruit kan zien als er gedacht wordt vanuit een duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen door de 6.300 toekomstige bewoners van het gebied.

Aanvullend worden op vijf verschillende buitenlocaties in het Merwe-Vierhavensgebied de verhalen over, het onderzoek naar en de impact van nieuwe grondstoffen verbeeld in ruimtelijke installaties. Iedere interventie met een eigen onderwerp, materiaal en verhaal over hoe hier in de toekomst geleefd en gewerkt kan worden.

Door middel van een QR-code heeft de bezoeker toegang tot een webapplicatie waar de pioniers van het gebied worden voorgesteld, zowel de nu reeds actieve makers en ondernemers als de toekomstige bewoners. 3D-tekeningen geven weer hoe de toekomstige woon-werkomgeving eruit zal zien.

Samen met de IABR tentoonstelling RECLAIMING THE COMMONS vormt het Merwe-Vierhavensgebied als het ware één biennale terrein. De werktentoonstelling is open van dinsdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur. Na 11 juli is de werktentoonstelling open van dinsdag tot en met vrijdag, van 11 tot 17 uur.

De installaties zijn verspreid over het gebied en zonder reserveren tot en met 30 juli 2021 te bezoeken.