12 november 2021

Emissievrije veerdienst voor het Makers District

Per 1 januari 2022 veerdienst tussen M4H en RDM

Per 1 januari vaart elk kwartier een uitstootvrije, elektrische Watertaxi’s-XL tussen M4H en RDM/Heijplaat. De Waterbus verbinding tussen het centrum van Rotterdam en RDM komt daarmee te vervallen.

Waarom?

Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag besteden het vervoer over water uit aan marktpartijen. Met de nieuwe situatie per 1 januari 2022 sluiten zij aan bij de maatschappelijke opgave om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Voor het nieuwe vervoer over water is de eis gesteld dat het per 2030 emissievrij moet zijn. De nieuwe 50-persoons Watertaxi’s-XL die vanaf 1 januari als veerdienst tussen M4H en RDM varen, voldoen hier al volledig aan.

Wat betekent dat?

Er komt een nieuwe, duurzame veerdienst bij. De Watertaxi-XL zal de oevers M4H en RDM verbinden. De veerdienst vaart tijdens de spits elk kwartier heen en weer.

De grote waterbus vanuit de stad (Willemskade en Lloydkade) wordt vervangen met een –kleinere- spitsdienst. Hier wordt een normale watertaxi voor 12 personen voor ingezet.

Fietsen kunnen op de nieuwe watertaxi’s XL helaas niet mee aan boord; hiervoor zouden de boten veel groter moeten zijn en daardoor ook veel meer energie verbruiken. Bij halte Marconistraat worden fietsenrekken geplaatst en de wandelroute van Metrostation Marconiplein naar de halte voor de Veerdienst wordt aangepakt met een bredere stoep en verlichting.

Kosten

Spitsdienst Watertaxi-XL vanaf Marconistraat M4H naar RDM: 2,00 Euro (studenten gratis)

Spitsdienst Hotel New York – Willemskade – RDM: 3,00 Euro (studenten gratis)

Tijden veerdienst M4H – RDM

Doordeweeks van 6:50 uur tot 21:15 uur

In het weekend van 10:00 uur tot 18:00 uur

Overdag vaart de veer elk kwartier, in de avond en het weekend elk half uur.