16 juli 2020

Atelier Van Lieshout: Let’s Get Physical

Ontdek M4H met de beeldenroute van 30+ Atelier Van Lieshout sculpturen

Ontdek M4H via een beeldenroute van meer dan 30 grootschalige Atelier Van Lieshout sculpturen, gepresenteerd op 13 locaties, waaronder: AVL Mundo’s Beeldenpark, Weelde, Floating Farm, Keilecafé, Keilepand, De Voedseltuin, Keilewerf, Stichting Dakpark, Lee Towers, CrossFit Nultien en meer.

Let’s Get Physical
‘Let’s Get Physical’ is een beeldenroute door M4H. Aan de hand van ruim dertig grote beelden biedt ‘Let’s Get Physical’ bewoners én bezoekers de mogelijkheid om het havengebied in ontwikkeling te leren kennen. Het maritieme verleden is hier nog goed voelbaar, maar dit is ook een proeftuin voor de maakindustrie van morgen. Creativiteit, innovatie en ondernemerschap kleuren M4H.

‘Let’s Get Physical’ is ook een viering van onze hervonden vrijheid. We mogen weer met elkaar zijn, eropuit gaan en ontdekken. De crisis duurt weliswaar voort, maar juist in dit soort tijden van beperking biedt kunst weerwoord, afleiding en ruimte.

Atelier van Lieshout
Atelier Van Lieshout is de studio opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout. Van Lieshout was in de jaren ’80 een van de eersten om zich te vestigen in het Merwe-Vierhavensgebied en is er nooit meer weggegaan. Een van de eerste projecten die nationale en internationale bezoekers naar M4H brachten, was AVL-Ville in 2001, waar Van Lieshout gedurende een jaar lang een zelfvoorzienende, onafhankelijke staat oprichtte in de haven van Rotterdam. Voor AVL-Ville creëerde de kunstenaar een eigen vlag, grondwet, valuta, ziekenhuis, werkplaats voor wapens en bommen, boerderij en slachthuis en woningen. ‘Let’s Get Physical’ heeft als doel het publiek opnieuw creatief te betrekken bij het gebied van Rotterdam west.

Het werk van AVL stelt vragen over zaken die we normaal vinden maar die dat niet altijd zijn. Het gaat over onze omgang met dieren in de bio-industrie en destructieve landbouwmethoden, over de manier waarop de samenleving is ingericht om zo efficiënt mogelijk te produceren en steeds meer te consumeren, over seks, intimiteit en de lijven van anderen. Telkens is daarbij de spanning voelbaar tussen de maatschappij of het systeem enerzijds en het individu anderzijds. Het werk van AVL ademt gelijktijdig blijmoedig cynisme en zwartgallig utopisme.

‘Let’s Get Physical’ is te zien van 18 juli tot en met 4 oktober 2020. Meer informatie en een routekaart met de werken en locaties is te vinden op www.avlmundo.org

Rondleidingen door UrbanGuides
Ontdek ‘Let’s Get Physical’ op de fiets! UrbanGuides biedt rondleidingen aan, georganiseerd door een ervaren gids. Meer informatie vind je op www.urbanguides.nl/nl/urban/special-3/