Stadshaven Brouwerij
Havenmaker #88 | Stadshaven Brouwerij
We staan in een enorme open ruimte. Echt enorm. Een deels lege ruimte waar, zonder corona, nu al een volledig opererende bierbrouwerij met bijbehorende horeca actief zou zijn geweest. ‘In overleg met het Havenbedrijf hebben we die datum uitgesteld. Je snapt waarom. Maar in de eerste week van april 2021 gaan we open.’
Aan het woord: Harm van Deuren, medeoprichter en directeur van Stadshaven Brouwerij en Bierfabriek. ‘Want, corona of geen corona, er is ruimte genoeg om aan alle regels te voldoen. Buiten komt een groot terras langs het water. Dus open gaan we sowieso.’
Bierfabriek Rotterdam vind je aan de Galileïstraat 24, M4H.
Bierfabriek is een bijzondere combinatie van restaurant en brouwerij. De eerste locatie volgens dit concept stond op het Rokin in Amsterdam en opende haar deuren in 2011. Deze is inmiddels een klein stukje verderop verplaatst, naar Nes. Hierna volgde Delft en later ook Almere. En dan nu Rotterdam.
‘We wilden graag naar Rotterdam. Ik heb hier gestudeerd en gewoond dus dat voelde als een goede en logische stap. We zochten een industriële omgeving met veel ruimte. Maar wel toegankelijk en een zichtlocatie.’ Dat is gelukt.
Ondertussen wordt er keihard gewerkt. De brouwerij staat er zo goed als helemaal, er wordt gelast, geschroefd, gesjouwd en afgesteld. Tussen de muren van wat eerst een fruitloods was ontstaat in sneltreinvaart een hypermoderne bierbrouwerij. Waar straks niet alleen speciaalbier voor lokale bezoekers aan proeflokaal en restaurant wordt gebrouwen, maar ook voor liefhebbers in de rest van Nederland. ‘Onze capaciteit is nu zo groot dat we hiermee ineens tot de top drie of vier van Nederland horen, als het gaat om volume in dit segment. En het grote voordeel is dat we de brouwerij in één keer volgens de laatste technieken neer konden zetten. Topkwaliteit materiaal waar we topkwaliteit bier mee gaan brouwen.’
De oude fruitloods, waar nu Bierfabriek Rotterdam verrijst, was foeilelijk – vond Harm, die het pand drie jaar geleden voor het eerst zag. ‘Het was eigenlijk een grote blauwe koelkast. Maar de locatie was fantastisch. Het Havenbedrijf ontdekte dat onder dat blauw een bijna honderd jaar oude, authentieke havenloods zat. Die is nu grondig gerestaureerd, er zit een compleet nieuwe schil omheen. Maar met behoud van oude elementen zoals de dakspanten, zodat je wel de nostalgische feel hebt.’
Harm studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en is een rasechte ondernemer. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Waar de liefde voor bier vandaan komt? ‘Na mijn studie was ik in Tsjechië en bezocht daar een aantal brouwerijen. Ik werd daar zo enthousiast van dat ik er een boekje over schreef.’
Na een succesvolle carrière als consultant om bij bedrijven grote processen te helpen verbeteren vond Harm het zo’n achttien jaar geleden tijd om voor zichzelf aan de slag te gaan. De liefde stroomt waar het niet gaan kan: bier ging weer een rol spelen. Zo richtte hij in 2005 Horecabier op en zo’n vijf jaar later Bierfabriek.
Naast de Bierfabriek-bieren gaat het eigen bier straks onder de naam Stadshaven Brouwerij het land in. Met soorten speciaalbier die vernieuwend zijn, en tegelijkertijd een eerbetoon aan de oorsprong van de plek. ‘De roots van de fruitloods ga je terugproeven in onze bieren. We noemen dit in het Engels: beer elevated with fruit. Oftewel met een vleugje fruit. Maar nooit op de voorgrond, het blijft altijd echt bier.’ In maart 2021 zal er het eerste bier van de band rollen.
En dat brouwen gaat zo circulair mogelijk. Koelwater wordt hergebruikt. De geuremissies zijn laag. Er komen zonnepanelen op het dak waarbij oude scooterbatterijen een teveel aan stroom opvangen. Om weer te gebruiken in de horeca als er ‘s avonds minder zon is.
‘Daarnaast doen we samen met Rainmaker Worldwide Inc. een test om te kijken of we afvalwater kunnen omzetten naar brouwwater. Een kleinschalig proof-of-concept dat bij goed resultaat ook in Afrika erg nuttig kan zijn.’
We zijn er nog niet. De bostel, een afvalproduct van het bierbrouwproces, gaat naar Floating Farm Rotterdam. Dat dient als koeienvoer en komt later in de vorm van bijvoorbeeld melk weer terug in de horeca. En tenslotte loopt er een plan om samen met Jordy’s Bakery bierbrood te gaan bakken. Lokaal samenwerken op zijn circulairst! Typisch M4H.