BAIN Brewing

Havenmaker #95 | BAIN Brewing
Kombucha! Gezondheid. Even serieus, kombucha is een eeuwenoud drankje dat de laatste jaren opvallend populair is geworden. Een alternatief voor frisdrank en andere non-alcoholische drankjes. En ja, heel gezond.
Dusty Bain brouwt hele beste kombucha. Ingeklemd tussen Kaapse Brouwers, CiderCider en Booij Kaasmakers heeft hij in het Keilepand zijn eigen stekkie om die gezonde drankjes te maken. Duurzaam verantwoord, in kekke flesjes en met spannende smaken.
Je vindt BAIN Brewing op de Keilestraat 9f.
Dusty begon met het maken van kombucha om een vrij simpele reden: ‘Ik vond de kombucha die ik in Nederland kon krijgen niet zo goed. Met mijn achtergrond als chef was het een logische gedachte om het toen zelf te gaan doen.’
Jarenlang werkte Dusty als chefkok in de private sector. In Zuid-Afrika, waar hij vandaan komt, en op luxueuze jachten. Voor de liefde kwam hij naar Nederland. ‘Dat was nog een heel proces, met de integratie en wat daar allemaal bij komt kijken. Bovendien had ik in het begin geen werk. Dus maakte ik elke dag een zesgangendiner voor mijn vrouw.’
En kombucha dus. In zijn eigen keuken, niet meer dan een paar liter per keer. Toen hij eenmaal, als adviseur van horecaondernemers, aan de slag was liet Dusty een van zijn klanten een keer zijn kombucha proeven. En dat smaakte. Dat wilde hij wel in zijn zaak schenken. Maar met die drie liter per keer ging dat niet lukken. ‘Ik ging naar 15 liter per week. Nog steeds in mijn eigen keuken. Totdat ik nog meer aanvragen kreeg. En het begon in huis ook wat minder aangenaam te ruiken. Ha, ha.’
Uitbreiding was dus nodig. Via een omweg kwam Dusty in M4H uit. Hier heeft hij de ruimte en materialen om de productie op het gewenste niveau te krijgen. ‘Hoewel het nog steeds kleinschalig is vergeleken met de meeste andere brouwers. Voor mij werkt het, want ik kan het zelf allemaal managen. Dat ben ik ook zo gewend als chef.’
Als chef is Dusty gewend om met smaken te spelen. ‘Smaak moet golven, net als muziek. Daarbij ga ik altijd voor de beste kwaliteit ingrediënten. Die zijn altijd vers, biologisch en zo lokaal mogelijk. En dan krijg je iets dat natuurlijk én gezond is.’
Passend binnen het gedachtegoed van de meeste ondernemers in M4H geldt ook voor Dusty dat hij zo duurzaam mogelijk werkt. ‘Ik ben me erg bewust van afval en vanaf de start ben ik er al mee bezig om een bedrijf te runnen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Dat betekent zoveel mogelijk recyclen en een nuttige bestemming vinden voor afval dat ik niet kan voorkomen. Dat lukt behoorlijk goed.’
BAIN Brewing nam als laatste zijn intrek onderin het Keilepand. ‘Ik heb gewacht tot het laatste stof was neergedaald en ben toen begonnen, naast alle andere smaakmakers in deze ruimte.’ De contacten verlopen soepel en vriendschappelijk. Zo werkt Dusty ook samen met Booij kaasmakers. En kreeg hij veel hulp van Kaapse Brouwers. ‘Dankzij hen ben ik via Kaapse Maria hiernaartoe gekomen. En sowieso praten alle ondernemers veel met elkaar en helpen we elkaar waar mogelijk.’

Een groeiende business dus, kombucha. Is er nog tijd om te koken? ‘Altijd. Ik kook nog steeds elke dag voor mijn vrouw en kind. Ik hou van koken. Als ik in de keuken sta voel ik me als een: pig in the mud.’ BAIN Brewing levert haar producten in heel Nederland, zowel aan horeca als rechtstreeks aan consumenten via haar webshop.

Wat is kombucha? Kombucha is een gefermenteerde, niet-alcoholische drank. Vrij vertaald uit het Japans betekent het: zeewier-thee. De oorsprong van kombucha gaat zo’n tweeduizend jaar terug, maar de precieze herkomst is niet zeker. Uit Japan, China, Korea en Rusland zijn verhalen te vinden over kombucha. En zeewier, dat zit er nou net niet in. Thee is wel een veel gebruikt ingrediënt, Dusty gebruikt er de beste oolong en jasmijn voor. En dat proef je. Daarnaast maakt hij variaties met koffie, in samenwerking met buurman Jelle van Shokunin Coffee Collective, en een pittige gember-/citroenshot met kurkuma en agave. Zijn kombucha’s zijn eerlijke en heerlijke ontdekdrankjes.