De Zure Bom
Havenmaker #84 | De Zure Bom
Op een bijzondere plek, waar stadsnatuur, industrieel erfgoed en havengebied tegen elkaar aanschurken kun je van woensdag tot zondag terecht voor ontbijt, lunch en aanvullende activiteiten. Verstopt achter evenementenlocatie De Fruitvis, op het terrein van Weelde, vind je De Zure Bom. In hun eigen woorden: kantine voor het goede leven. Mooi.
Sander en Puck vormen de helft van een viertal vrienden die gezamenlijk alle werkzaamheden voor hun rekening nemen. Elk met zijn of haar specialisme, maar ieder met een voorliefde voor genieten, lekker eten en creativiteit. Terwijl Puck de keuken induikt, praten wij buiten met Sander in een setting die nog het meeste weg heeft van een gemoedelijk festivalterrein. ‘Ja, een leuke sfeer neerzetten is óók een van onze kwaliteiten.’ De Zure Bom, Marconistraat 39, M4H (Rotterdam).
Op een bijzondere plek, waar stadsnatuur, industrieel erfgoed en havengebied tegen elkaar aanschurken kun je van woensdag tot zondag terecht voor ontbijt, lunch en aanvullende activiteiten. Verstopt achter evenementenlocatie De Fruitvis, op het terrein van Weelde, vind je De Zure Bom. In hun eigen woorden: kantine voor het goede leven. Mooi.
Sander en Puck vormen de helft van een viertal vrienden die gezamenlijk alle werkzaamheden voor hun rekening nemen. Elk met zijn of haar specialisme, maar ieder met een voorliefde voor genieten, lekker eten en creativiteit. Terwijl Puck de keuken induikt, praten wij buiten met Sander in een setting die nog het meeste weg heeft van een gemoedelijk festivalterrein. ‘Ja, een leuke sfeer neerzetten is óók een van onze kwaliteiten.’
Sander is de enige van de vier die nog een andere baan heeft, naast het bestieren van deze vrolijke horecalocatie. Hij is zelfstandig webdeveloper en -designer. ‘Als zzp’er werk je vaak alleen en dat trek ik minder goed. Dus de combinatie met De Zure Bom, waar je juist heel veel contact met andere mensen hebt, is heerlijk afwisselend. Hoewel het door de aanhoudende drukte wel steeds lastiger wordt om beide te doen.’
Dat projecten als deze binnen M4H vaak van tijdelijke aard zijn, sprak Sander en zijn vriendenclub wel aan. ‘Dat leek ons juist leuk, omdat we de uitdaging graag aan wilden gaan om te kijken hoe zoiets zou lopen. Of we het konden en of het zou aanslaan.’ Dat hebben ze inmiddels wel bewezen. ‘En nu hopen we natuurlijk dat het nog heel lang zal blijven bestaan!’
De Zure Bom opende haar deuren in mei 2019, tegelijkertijd met Weelde. Het publiek is gemêleerd. ‘Veel vaste gasten, maar ook passanten die er langs fietsen en spontaan bij ons binnenvallen. Vaak gaat het via mond-tot-mond. Of komen ze ‘s avonds feesten en zien ze dat er overdag ook geluncht kan worden. Er is hier ook eigenlijk altijd wel iets te doen.’
Niet zo gek met vijf ondernemers op een plek. Waar De Zure Bom het ochtend- en middagprogramma verzorgd is er ‘s avonds restaurant Kumzits, gaat wijnbar bar.cult open en kun je van een drankje genieten op stadsstrand de Zandbar. O, en niet te vergeten het recente geopende Het Poolcafé. Nee, niet nóg een bar maar een heus indoor skatepark dat in de middag en avond van vrijdag tot en met zondag open is.
Toen Sander met De Zure Bom begon had hij meteen al een duidelijke visie: ‘Ik wil dat transparant en eerlijk wordt gedaan over waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Daarom maken we zoveel mogelijk zelf. Of we kopen producten in waar we het meest achter staan. En dan zo lokaal mogelijk. Zolang het bijdraagt aan een sustainable society.’
Bij De Zure Bom wordt daarom ook met de seizoenen meegekookt, wordt je verrast met vergeten groenten en wat er allemaal nog kan met restproducten. Leveranciers zitten ook vlakbij. Denk aan Blije Wijnen, Booij Kaasmakers en CiderCider. ‘Al deze ingrediënten bij elkaar leveren, gekoppeld aan de locatie, een smakelijke bijdrage aan eten en drinken met een soort vakantiegevoel.’
Andere voorbeelden van de bewuste keuzes die ze maken in producten zijn bijvoorbeeld filterkoffie van de Rotterdamse koffiebranderij Evermore Thee – Koffie – Chocola en zuurdesembrood van Meneer Leffers uit Delft. ‘Dat laatste komt dan misschien van wat verder weg, maar wij vinden dat binnen onze regio het allerbeste brood dat er is. Het mooie is, met deze producten verkoop ik iets waar ik zelf achter sta. En dat maakt het een stuk makkelijker.’
De diverse ondernemers op het terrein werken veel samen, en houden ervan om met elkaar zoveel mogelijk zelf voor elkaar te krijgen. Ieder met zijn eigen ambitie en toekomstvisie. ‘Voor ons betekent dat iets neer te zetten dat anders is dan je in het centrum krijgt, of kán krijgen. Een ongewone, ongedwongen sfeer waar je graag naar terugkomt. En dan je vrienden mee naartoe neemt. Hier hebben we de vrijheid om het anders te doen en dat is ook één van de redenen geweest om De Zure Bom er te starten.’
Dat creativiteit ook de ruimte krijgt naast de toch al kleur- en fantasierijke setting van het terrein bewijst de opvallende, gele ruimte achterin de kas waar de keuken gevestigd is. Dat is de expositieruimte van De Zure Bom. ‘Hier nodigen we elke maand een andere kunstenaar voor uit, om zijn of haar werk te tonen. Uiteraard met een bijbehorend openingsevent. Of als iemand zelf interesse heeft, kan hij of zij ons een mail sturen.’ Het e-mailadres daarvoor is: [email protected].