Lightship cider
Havenmaker #74 | Lightship cider
Op zijn plaats in M4H, dat is een understatement voor het nieuwste project van Wouter Bijl: Lightship Cider. Een eigen cidermerk in een Rotterdams havengebied dat vooral bekend staat om zijn fruitoverslag. Het raakt hier aan alles waardoor deze omgeving zo eigenzinnig is: maakindustrie, havens, kunst, duurzaamheid en innovatie.
Wouter is op zijn manier ook al zo uniek. Volledig gespecialiseerd in de licht-alcoholische drank op basis van vooral appels: cider. Hij is eigenaar van CiderCider (binnenkort terug in de nieuwe Fenix 1 loods) en werkt nu keihard aan het neerzetten van zijn eigen productlijn in het Keilepand. Adres: Keilestraat 9f.
Oorspronkelijk is Wouter opgeleid in de maritieme techniek, hij studeerde af aan de TU in Delft. ‘Daar heb ik ook een jaar in gewerkt, maar ik was eigenlijk altijd al met eten en drinken bezig.’ Wat zijn eigenwijze career-move misschien al enigszins verklaart. Met een studie aan de TU is hij niettemin in goed gezelschap in M4H – veel innovatieve makers komen deze kant op – én voor het zelf maken van cider is een technische achtergrond ook een voordeel. Buiten het feit dat hij in de loop der jaren enorm veel vakkennis over ciders heeft opgebouwd. Bovendien ziet hij het niet slechts als een ambacht: ‘Drinken en eten is ook kunst. Zeker als je het zelf maakt. Dan kun je er net zo goed mee verwonderen en mensen aan het denken zetten als met een installatie, schilderwerk of beeldhouwwerk.’
‘Hier zien ze ons, gelukkig, als welkome aanvulling. We trekken namelijk weer een heel ander publiek dan een architectenbureau of een houtbewerker. En dat is goed voor de levendigheid.’ Met ‘we’ doelt Wouter niet alleen op Lightship Cider, maar meer nog op de andere bedrijven die samen met hem in de kelder van het Keilepand een ruimte hebben gevonden. Denk aan Kaapse Brouwers (bier), Bain (kombucha) en Shokunin Coffee Collective (koffie) die er productief aan de slag gaan en de opslag voor Booij Kaasmakers en Blije Wijnen (natuurwijn). Het liefst ziet hij in samenwerking met deze ondernemers dat ze het horeca-aanbod van M4H een extra boost kunnen geven. ‘Zoveel is er nog niet en zeker niet in het weekend.’
Lightship Cider richt zich op de horeca, vooralsnog vooral lokaal. Hiermee speelt Wouter niet alleen in op die specifieke vraag, maar ook op andere: glutenvrij, laag-alcohol, circulair. ‘We zijn in gesprek met Zero Food Waste of we via hen aan fruit kunnen komen dat anders weggegooid wordt, dat nog uitstekend is om ciders van te maken. Bijkomend voordeel is dat we zo aan exclusieve fruitsoorten kunnen komen die anders lastig verkrijgbaar zijn – of te kostbaar. Zoals passievrucht.’
Want behalve de basislijn van zijn eigen cidermerk, dat hij laat maken in Duitsland, gaat hij met zijn eigen productie twee spannende series toevoegen. Eentje in Amerikaanse stijl, waarbij “alles kan”. Veel experimenteler, met kleine oplages en bijzondere smaken. En een gemaakt van lokale appels en peren.
Hiervoor beroept hij zich onder andere op de aanplant van hoogstambomen met oude appelrassen in Rhoon, een compensatieproject voor de aanleg van Maasvlakte II. ‘Er is dus heel veel mogelijk en we kunnen flexibel inspelen op wat de markt wil. Een eigen cider gemaakt van lokale appels? Doen we!’
De ciderwereld in Nederland is klein. Wouter is er een van misschien vijf serieuze cidermakers in ons land. Heel wat anders dan de bierrevolutie die nu aan de gang is met honderden ambachtelijke brouwerijtjes. Toch liggen die werelden niet heel ver uit elkaar. Zoals je met natuurlijke toevoegingen bier een heel fruitig karakter kan geven, proefden we bij Wouter een perencider met juist een bier-achtige afdronk. En ook wijn komt af en toe opvallend in de buurt, zeker natuurwijn, die nog al eens een “ciderige” kwaliteit heeft. Ook al zo’n beweging die explosief in opkomst is. Niet zo gek misschien dat juist die drie disciplines zich in het Keilepand verzameld hebben. ‘Als cider qua horecabeleving in het rijtje wijn en bier komt, dan heb ik bereikt wat ik wil bereiken’, spreekt Wouter zijn heldere ambitie uit.
Over M4H: ‘Het is hier niet sjiek, het is niet af. Het is en blijft de haven. Er is rommel, er is herrie en rook en dat kan allemaal. Maar dat vind ik juist het mooie aan deze plek.‘ Zoals gezegd, alles komt er bij elkaar en daarom past Lightship Cider zo mooi hier.
En zoals ciders maken een rol kan spelen in de restverwerking van fruit, gaat wat daarna nog overblijft ook niet verloren. ‘Onze resten leveren we ten slotte weer aan de buren van de Voedseltuin Rotterdam, voor op de composthoop. Mooi, toch?’ Sluiten we ons graag bij aan, want zo is ook die cirkel weer rond. Welkom.