Tekengebied 12
Terug

04-06-2018

IABR 2018 HAKA in M4H Rotterdam

Etalage en proeftuin voor de energietransitie

De achtste editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam is een feit. In het HAKA-gebouw is vijf weken lang de hoofdtentoonstelling te zien: IABR–2018+2020–THE MISSING LINK. Proeftuin M4H vormt een logisch decor.

Samen met haar partners organiseert IABR in rijksmonument HAKA én bij ondernemers in M4H een uitgebreid programma met debatten, werksessies, lezingen, workshops, conferenties, presentaties, fietstours en rondleidingen. Rode draad: de energietransitie, de relatie tussen ruimtelijk ontwerp en de sociaal-maatschappelijke opgave én de uitdagingen in het Rotterdamse M4H.

Wat houdt ons tegen?


De IABR staat in de twee edities in 2018 en 2020 geheel in het teken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en het klimaatverdrag van Parijs. De uitdaging: we weten wat we moeten doen, maar wat houdt ons nog tegen in een succesvolle transitie naar een weerbare toekomst? Hoe vinden we de missing link tussen alle plannen die er leven en het opstarten van concrete projecten? De tentoonstelling in het HAKA-gebouw neemt de bezoeker in vijf opeenvolgende ruimtes mee in deze zoektocht.

Waarom M4H Rotterdam?


Samen met gemeente en havenbedrijf verkent de IABR hoe Merwe-Vierhavens (M4H) en omliggende wijken de komende jaren proeftuin én etalage voor een technologisch én maatschappelijk succesvolle energietransitie in Rotterdam kunnen worden.
Om tot concrete ontwikkelprincipes en pilot projects te komen is daarom de Test Site M4H+ opgezet.

Test Site M4H+


M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District, dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. En niet zonder reden: de oude industriële panden, de ruimte die M4H biedt en de nieuwe dynamiek die er is ontstaan, bieden veel kansen voor vernieuwing op het gebied van wonen en werken, van makerspaces, testfaciliteiten en kennisplatforms.

Er zijn al veel innovatieve projecten en initiatieven gaande in M4H. Energietransitie en sociale vraagstukken komen onvermijdelijk samen bij de ontwikkeling van de circulaire economie, de (kleine) maakindustrie, voedsel- en watermanagement. Alles is erop gericht de transformatie van het M4H-gebied en de directe omgeving in samenhang aan te pakken – als één stadsproject: onderzoekend, verbeeldend, ontwerpend en testend met de noodzakelijke energietransitie als hefboom en ruimtelijk ontwerp als instrument.